De temperaturen dalen, de winter is op komst! 
De zomerkleding gaat naar de zolder en de winterkleding komt tevoorschijn. Wij als volwassenen doen een extra laagje aan voor overdag en 's avonds kruipen we onder een dekentje in de zetel. Oudere kinderen geven aan wanneer ze het koud hebben. Maar wat met je baby? We geven je tips zodat je kleintje de winter warm doorkomt.

Bij pasgeboren baby’s is hun lichaamstemperatuur namelijk minder makkelijk te regelen dan bij volwassenen. Dit komt vooral doordat ze een warme omgeving met een constante temperatuur gewoon zijn. Een pasgeboren baby moet altijd een mutsje op hebben in de eerste week, omdat ze namelijk vooral warmte verliezen via hun hoofdje. Kleed je baby ook aan met minstens een romper met lange mouwtjes, broekje, vestje en eventueel een jasje. Na een week is een kindje zelf in staat om de temperatuur te regelen. Dan kan je je baby volgens de normale richtlijnen aankleden.

Kleed je baby in laagjes. In de winter kies je het best voor rompertjes met lange mouwen en een bijpassende t-shirt met lange mouwen erboven. Mocht het nog te koud zijn dan kan je er nog een trui of een vest overheen doen. Broekjes van badstof en fleece zijn heerlijk warm. Een lekker warm boxpak is natuurlijk ook een optie. Zorg er altijd voor dat je baby sokjes aanheeft en eventueel ook slofjes.

's Nachts kan je kiezen voor een gevoerde slaapzak, een romper en eventueel een pyjama. Let er vooral op dat je je baby 's nachts niet te warm kleed. Baby's zullen sneller reageren op de koude dan op de warmte.

Maar hoe weet je nu of je baby het te warm of te koud heeft? Het makkelijkste is om te voelen aan de achterkant van de nek. Als die zweterig aanvoelt kan je het best een laagje uittrekken. Voelt het nekje koud aan, dan mag je je baby warmer kleden of inwikkelen in een dekentje. Handjes en voetjes kunnen sneller koud worden en zijn daardoor geen goede graadmeter. Ze mogen natuurlijk ook niet ijskoud worden.

 

30 oktober 2017 — Esther De Sutter