Een voornaam kiezen voor je kleintje is spannend en heel leuk, maar het is ook een hele verantwoordelijkheid. Eens je je kleintje een naam gegeven hebt, is er no way back. Met deze tips wordt de naam een groot succes. 

Vertrouw op jullie buikgevoel
Sommige onder jullie wisten het altijd al: jouw kindje zou Louis of Céleste heten! Een voornaam dat jullie hart doet veroveren. Hij klinkt goed, is kort of hij doet je herinneren aan iemand die je lief is. Volg jullie instinct.

Hou het makkelijk
Een voornaam moet zeker gemakkelijk te kunnen uitspreken zijn, ook in combinatie met je familienaam. Het is ook altijd fijn voor je kleintje als hij of zij de naam snel zelf kan uitspreken. De naam die je koos voor je kleintje mag dan mooi klinken in een vreemde taal, maar in Vlaanderen kan een vreemde voornaam voor heel wat verwarring zorgen. Het zou dan ook heel vervelend zijn voor je kind als er telkens opnieuw gevraagd wordt hoe je de naam uitspreekt of hoe je de naam moet schrijven. Keep it simple!

Geen snoezige babynamen
Kies nooit voor snoezige babynamen. Zij passen perfect bij je pasgeboren kleintje. Maar in latere leeftijd zullen jullie kindje dit niet leuk vinden.

Unisex namen
Let ook op voor namen die zowel voor meisjes als voor jongens gebruikt kunnen worden. Dit zorgt voor verwarring. Het is nooit leuk als vreemden een meisje verwachten op een afspraak en als er dan een jongen opduikt, of omgekeerd.

Vermijd trendnamen
Jullie bepalen zelf of je een traditionele of unieke voornaam voor je kleintje kiest. Let wel op als je voor een naam kiest uit de top 10. De kans is dan heel groot dat er meer dan 1 kind dezelfde voornaam heeft in de klas.

Inspiratie voor een babynaam vind je zowat overal!
Sommige mensen laten zich inspireren door een boek, een celebrity of een lievelingsfilm. Of je kan je kleintje ook vernoemen naar een grootouder of een dierbare vriend. Oude namen zoals Jef, Clara, Staf, Senne, Gust, Jules, Juliette...zijn trouwens weer helemaal hip.

13 september 2017 — Esther De Sutter