De rompertjes...Ze zijn super makkelijk, comfortabel en praktisch. Maar bij het shoppen zal je al snel merken dat je verschillende maten en soorten hebt!

Waarom zijn rompertjes zo handig? Een romper houdt de luier op zijn plaats en zo verklein je de kans op lekjes. De drukknopjes aan de onderkant zijn ook zeer gemakkelijk bij het verschonen. Het grote voordeel is dat de rompertjes uit één stuk bestaan. Zo heeft je kleintje nooit een blote buik of rug en verliest je baby niet onnodig warmte.

Een rompertje aantrekken kan soms een heel gedoe zijn. Kies daarom voor overslag rompertjes. Het is een romper die niet over het hoofd gaat. Je trekt deze eigenlijk aan als een soort van jasje. Eerst steek je het ene armpje door het gat van de mouw, trek vervolgens de romper onder het lichaam door en steek vervolgens het andere armpje door het gat. Daarna knoop je toe en ben je klaar!

De babymaat staat gelijk aan het aantal centimeters. De meeste pasgeboren baby's hebben maat 50/56. Is je baby te vroeg geboren? Dan heeft je baby waarschijnlijk een maat tussen 44 en 48.

Als je rompertjes koopt, kies je het best voor katoen. Deze stof ademt goed en is lekker zacht voor je kleintje. Kies zeker niet voor polyester. Deze stof ademt niet en daardoor zit het helemaal niet comfortabel. In rompertjes kan ook strech-materiaal zitten. Hierdoor behoudt een romper langer zijn pasvorm en daarnaast kan je de romper soms langer gebruiken. 

De keuze tussen rompers met korte of lange mouwen is een persoonlijke voorkeur. In de winter trek je normaal een warme trui over de romper aan. De romper dient dan als een extra laagje. Sommige ouders vinden in dit geval een romper met korte mouwen gemakkelijker. In de zomer kan een romper met lange mouwen juist fijn zijn omdat er meestal niets over de romper heengetrokken wordt. Door de romper met lange mouw is je baby toch beschermd tegen de zon terwijl hij of zij ook luchtige gekleed is.

Eens de tijd er is dat je baby gaat kruipen kan je kiezen voor een kruippakje. Dit lijkt erg op een rompertje maar deze heeft lange pijpen. Daarom is het goed geschikt om in te kruipen! Sommige kruippakjes hebben ook voetjes aan de broekspijpen. De kruippakjes kan je als bovenkleding gebruiken, terwijl een rompertje meestal een eerste laagje is.

11 december 2017 — Esther De Sutter